Stap 1: Moodboard
Maak een visueel overzicht van wat jou aanspreekt. Verzamel foto`s van interieuren, behangpatronen, kleuren, meubels, stoffen en accessoires die je mooi vindt. Dit mag online zijn in een aparte map of lekker oldscool op een a5 vel met uitgeknipte knipsels uit woonbladen.
Stap 2: Basiskleur
Kies een basiskleur voor de muren en plafond (dit is vaak een ondergeschoven kindje maar is heel belangrijk in een ruimte)
De kleuren van de ruimte bepalen de sfeer in de ruimte. Houdt hierbij rekening met de 60, 30,10 procent regel.
De 1e kleur is 60% van de ruimte
De 2e kleur is 30 % van de ruimte
De 3e kleur is 10 % van de ruimte
Bijvoorbeeld:
60% beige (muren)
30% Kleur (behang)
10% accentkleur en laat je terugkomen in de accessoires
Stap 3: Behang voor textuur
Behang is een geweldige manier om sfeer te creëren. Overweeg een statement wand. Behang kan warmte en karakter toevoegen, vooral in een ruimte waar je extra aandacht wil trekken.
Je kan voor het speelse aspect ook kiezen voor een mix van behang en verf. Bijvoorbeeld een deel behang en een deel verf afgescheiden door een lambrisering. Of door middel van sierlijsten waar het behang in zit.
Stap 4: Kies voor de juiste meubels
Meubels zijn de grootste visuele elementen in een ruimte. Het is belangrijk om meubels te kiezen die functioneel zijn en goed passen in de ruimte. Voor de meubels hou je ook rekening met het kleurenpallet en kijk je terug naar stap 2 de 60,30,10 regeling.
Stap 5: Gordijnen
Het kiezen van de juiste raamdecoratie is essentieel voor het inrichten van de ruimte.
Denk hierbij aan de slaapkamer (verduisterend) daar koop je weer andere gordijnen voor dan bijvoorbeeld de woonkamer (sfeer).
Lichte stoffen laten veel licht door en zwaardere stoffen bieden meer privacy.
Stap 6: Verlichting
Verlichting speelt een belangrijke rol in het creeeren van de juiste sfeer, maar het heeft een veel grotere functie, namelijk functionaliteit.
Verlichting kan onderverdeeld worden in 3 soorten:
Basisverlichting De hoofdbron in de ruimte zoals plafondlampen en inbouwspots
Taakverlichting Gericht licht voor specifieke activiteiten zoals lezen, koken of werken
Sfeerverlichting Decoratieve verlichting die zorgt voor warmte en een gezellige uitstraling zoals tafellampen
Stap 7: Accessoires
Het toevoegen van accessoires maakt een ruimte compleet, denk aan sierkussens, vloerkleed (kies dan wel voor de juiste maat), planten etc. Ze voegen persoonlijkheid toe. Het groeperen van accessoires maakt het gemakkelijker om ze op een esthetische manier in je ruimte te zetten.
Stap 8: Kunst
Kunst aan de muur is 1 van de krachtigste manieren om een interieur karakter te geven.
Voor je kunst uitkiest moet je eerst bij jezelf nagaan wat jouw smaak is. Hou je van abstracte kunst, minimalistisch vintage of de mooiste foto`s van jezelf of je gezin? Denk hieraan de kleuren die je bepaald hebt in je kleurenpalet.
Als je kiest voor foto`s kan je kiezen voor bijvoorbeeld kleding van je gezin in de kleuren van het interieur zodat het geheel rustig blijft. Kies je voor zwart wit foto`s geeft dit weer een hele krachtige vibe. Als je dan de kleur zwart wit terug laat komen in je accessoires past het weer heel mooi in het geheel.
Stap 9: Vintage of meubels met een verhaal
Hartstikke tof om de brocante kast van oma een plekje te geven in je huis. Kijk ernaar of de kleur van het hout past bij de rest van je meubels. Als dit niet het geval is, kan je altijd kiezen om hem bijvoorbeeld in een toffe accentkleur te verven.
Stap 10: Printjes
Het combineren van verschillende printjes geeft je interieur een speelse en unieke uitstraling. Het is een geweldige manier om je ruimte persoonlijkheid te geven. Begin met een basisprint zoals een streep of geometrische print in een neutrale kleur (60% kleur). Voeg daarbij een andere print toe in de 30% kleur. En als laatste een print in de 10% kleur. Zo zorg je ervoor dat het niet te druk wordt omdat je in het kleurenpalet blijft.
Als laatste durf te combineren want alleen dan krijg je je eigen unieke stijl!